Bildiğiniz üzere schengen bölgesinde seyahat edilecek keşfedilecek birçok yer var! Tabi ki buda tatilcilerin büyük bir kısmının dikkati celp etmesinde  western dream’de(Batı  hayranlığınında) etkisi olduğunu unutmamak lazım.

Genellikle insanları vize almaya çekindiği ya da zorlandığı kendi başımıza başvurabilir miyim diye merak ettiği konularda yok sayılmaz. Bundan dolayı bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Öncelikle faklı ülkelerin genellikle benzerlik gösterdiği bazı konular olduğunu unutmamak gerekir Schengen bölgesi olan ülkeleri şöyle bir listelersek

 

Avusturya                        Macaristan                 Polonya

Belçika                            İzlanda                      Portekiz

Çek Cumhuriyeti              İtalya                        Slovakya

Danimarka                      Litvanya                    Slovenya

Estonya                          Letonya                     İspanya

Finlandiya                       Lüksemburg               İsveç

Fransa                            Malta                         İsviçre

Almanya                         Hollanda                    Lihtenştayn

Yunanistan                      Norveç

Ama bu ülkelerde genellikle farklı vizelerde farklı ekstra dokümanlar istemektelerdir. Turistler için istenen evraklar genelde hemen hemen aynı ve ;

  1. Bir tane son 6 ayda çekilmiş 3,5cm x 4,5 cm fotoğraf(genelde fotoğrafçılara gittiğinizde schengen için dediğinizde hemen yapıyorlar)
  2. İnternet sitesinden doldurulan vize anketi(birçok ülke kendi temsilciğinin sitesinde kayıt ve form bulundurmakta)
  3. Pasaport orijinali (en az 3 ay olmak şartıyla minimumda 2 boş sayfası olmasını talep ederler)
  4. Pasaport kopyası (varsa eski schengenler)
  5. Kimliğiniz ve fotokopisi (Eğer yabancı bir ülkede yaşıyorsanız kimlik yerine o ülkede ki oturum belgeniz ya da yerli makamlardan alınmış kayıt-registration- belgesi)
  6. Vize başvurusuna sizin yerinize başka birisi başvuracaksa o kişiye noter tarafından yapılmış vekâletname orijinali ve kopyası(Eğer yabancı bir ülkede yaşıyorsanız yerel noterlerden alınmış sizin adınıza vekâletname orijinali ve kopyası)
  7. Vekâletname verdiğiniz kişinin kimliği veya pasaport orijinali ve kopyası
  8. Kalacağınız otel veya benzeri yerin rezervasyonu
  9. Kalacağınız otel veya benzeri yerin rezervasyonunun çevirisi (bütün schengen bölgesi İngilizce kabul etmektedir)
  10. Gideceğiniz yol güzergahının bulunduğu bir liste(Burada şehirde ziyaret edeceğiniz yerleri yazarsanız planlı ve detaylı bir çalışma yaptığınız belli olur)
  11. İş yerinizden verilen çalışma belgesi orijinali/ Öğrenciyse okulda okuduğuna dair belge orijinali
  12. İş yerinizden verilen çalışma belgesinin çevirisi/ Öğrenciyse okulda okuduğuna dair belgesinin çevirisi
  13. Alternatif dokümanlar (Evlilik cüzdanı çocukların kimlikleri veya doğum belgeleri…)
  14. 18 yaşından küçükler için doğum belgesi veya ona ait kimlik
  15. Anne ve babanın pasaport fotokopileri
  16. Eğer çocuk anne ve babasının her ikisiyle birlikte seyahat etmiyorsa veya yalnız seyahat edecekse her ikisi tarafından verilmiş olan izin belgesi
  17. Çocuğa yapılan vekaletname
  18. İş yerinizden son 6 aylık maaş bordrosu ve çevirisi
  19. Banka hesabınızdaki son 3-6 aylık hesap trafiğini gösteren belge
  20. Banka hesabınızdaki son 3-6 aylık hesap trafiğini gösteren belgenin çevirisi
  21. Banka hesabınızda gideceğiniz seyahat boyunca günlük 65-100 arası(gidilen ülkeye göre değişiyor) para olduğuna dair belge
  22. Sağlık sigortasının orijinali (Schengen alanında geçerli olan en az 30000 euroluk gidiş dönüş bütün seyahat günleriniz kapsayacak şekilde)
  23. Sağlık sigortasının kopyası (Schengen alanında geçerli olan en az 30000 euroluk gidiş dönüş bütün seyahat günleriniz kapsayacak şekilde)
  24. Gidiş dönüş uçak/tren bilet rezervasyonu

İleriki zamanlarda üste ülke adlarına tıkladığınızda size daha ayrıntılı bilgiler sunmaya çalışacağız.Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz

İyi yolculuklar dileriz….

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here